Naším hlavním potravinářským oborem je mlékárenství. Zabýváme se výzkumem odsolování sladké, kyselé i slané syrovátky, výzkumem zpracování syrovátky na přípravu nutričně hodnotných doplňků stravy, předúpravou syrovátky, koncentrací laktózy a recyklací vody ze zasolených proudů zpět do výroby. Zkoumáme možnosti využití krystalických solí či solných koncentrátů vzniklých odsolováním syrovátky. Mikrofiltrace, neboli takzvaná „cross-flow filtrace“, vína je známou technikou, která se běžně používá jako rychlejší a ekonomicky výhodnější alternativou tradiční křemelinové a deskové filtrace. Ve výrobě vína se používá zejména jako koncová filtrace před lahvováním vína, případně pro čiření vína za účelem zastavení kvašení při zachování organoleptických vlastností.

Na základě špičkového výzkumného zázemí a bohatých zkušeností dokážeme navrhnout technologii membránových procesů. Při zpracování designu postupujeme od výběru nejvhodnější membrány přes definování modulu a zařízení až po sestavení konkrétní technologie.

Ověřujeme membránové procesy v pilotním měřítku na reálném roztoku, realizujeme dodávky malokapacitních technologií, zpracujeme případové studie a poskytujeme konzultace a zkoumáme na základě konkrétního zadání.

MemBrain technologie umí:

V mlékárenském průmyslu

  • Odstranění minerálních solí a kyselin ze syrovátky
  • Výzkum zpracování syrovátky pro nutričně hodnotné doplňky stravy
  • Demineralizace ultrafiltračního permeátu, matečného roztoku po krystalizaci laktózy, odtučněného mléka nebo laktulózového sirupu
  • Výzkum využití krystalických solí a solných koncentrátů

Zpracování vína, moštů a cidrů

  • Zajištění mikrobiologické stability
  • Změna pH
  • Zajištění vinanové stabilizace

Zpracování cukru

  • Odstranění kyselin a solí z roztoků monosacharidů, disacharidů a oligosacharidů

Dokumenty ke stažení